ÚJDONSÁGOK

KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY:

A KORONAVÍRUS TERJEDÉSÉNEK MEGELŐZÉSÉRE HOZOTT INTÉZKEDÉSEK BETARTÁSÁNAK ÉRDEKÉBEN A SZELEK BARLANGJA MEGHATÁROZATLAN IDEIG NEM LÁTOGATHATÓ.

MEGÉRTÉSÜKET KÖSZÖNJÜK! 

 

Beszámoló a 2019. évi K.A.B.K barlangásztáborban folytatott tevékenységekről


2019. augusztus 3–11 között került sor a Kolozsvári Amatőr Barlangász Klub (KABK) 53. nyári kutatótáborára a Bihar megyei Cărmăzan/Tízhatár-karsztfennsíkon, amelyen 56 személy vett részt.Beszámoló a 2019. évi K.A.B.K barlangásztáborban folytatott tevékenységekről

Az idei tábor céljai a következők voltak:

- az Apa de sub Stan barlang emeleti végpontján a szűkület kibontása

- az Izbândis barlangrentszerhez tartozó viznyelőkben egy olyan munkapont keresése amelynek kibontásával bejuthatunk a rendszer eddig még nem ismert szakaszaiba

- a KABK számára „fehér foltnak” számító Dealul Roşiorului mészkő zona átfésülése, a meglévő barlangok bemérése GPS-el, a barlangok végpontján leelenőrizni, hogy bontási munkákkal nem-e lehet továbbjutni, új barlangok, víznyelők vagy zsombolyok keresése

- a Prislop – Taurului – izbucul Groiesului barlangrendszer hiányzó (be nem járható) része fölött három munkaponton megkisérelni a rendszerbe való bejutást.

- a Băroaia csúcs közelében lévő nyelők tüzetes átvizsgálása

- a barlangászat iránt érdeklődő és a táborban résztvevő olyan fiatalok számára akik nem klubtagok bemutatni a karsztjelenségeket, elmagyarázni ezeknek a kialakulását, valamint ismertetni a külső káros tényezők (favágás, szennyeződések, felszini bányák) hatásait a földalatti rendszerekre és ezek élővilágára.

- mivel a táborhelyen nagyon gyenge a telefonhálózat, az internet hiányát kihasználva fejleszteni a mai fiatalok egymás közti személyes komunikációs kézségeit.

 

Összegezve az eredményeket, azt kell mondjuk, hogy a KABK 2019-es tábora volt az utóbbi kb 20 év legeredményesebb tábora. Ezen eredmények egy részének az eléréséhez hozzájárultak az előző évek alatt begyűjtött adatok. Kilátásaink szerint a Cărmăzan/Tizhatár karsztfennsíkon a mostani kilátásaink szerint, az elkövetkező években fogunk igazán nagy eredményeket elérni.

A tábor támogatója a Bethlen Gábor Alap volt.Beszámoló a 2018. évi K.A.B.K barlangásztáborban folytatott tevékenységekről


2018 augusztus 4–12 között került sor a Kolozsvári Amatőr Barlangász Klub (KABK) 52. nyári kutatótáborára a Bihar megyei Cărmăzan/Tízhatár-karsztfennsíkon, amelyen 56 barlangász vett részt. Az ideji tábor fő célja a 2017-ben talált barlangok, az Apa de Sub Stan és a Chilis továbbkutatása volt. Emellett a Denevérkutatási és Védelmi Központtal (DKVK) kötött együttműködés alapján olyan barlangok felkeresése és bejárása is célkitűzéseink között szerepelt, amelyek esetében a központ kutatóinak nem voltak információi létező denevérkolóniákról. Nem utolsó sorban a tábor ideje alatt hangsúlyt fektettünk a TSA 2 (2. szintű kötéltechnika iskola) barlangásziskolába készülő tagok felkészitésére is.

A tavaly talált barlangok közül az Apa de Sub Stan barlangban volt egy nagyobb és sikeresebb áttörés. Itt a tavaly talált szifont (a teljes járatot víz tölti ki) sikerült megkerülni/áttörni, így a barlang új járatai megnyíltak előttünk. Az újonnan talált barlangszakasz végét egy újabb szifon zárta el, de a Speowest Arad barlangász klub búvárainak közreműkődésével sikerült átjutnunk rajta. Jelenleg a barlang feltérképezett összhossza elérte az 1500 métert.

A DKVK tagjaival a Cărmăzan-Tízhatár-Biharrósa vidéken 4 barlangot kerestünk fel (Peștera din Valea Șesii, Ponorul cu Bufnițe, Peștera Jurcanilor, Peștera Țigăniștei). A barlangok bizonyos szakaszaiban denevérkolóniákra leltünk. A jelek arra utalnak, hogy a barlangokat télen hibernáló kolóniák lakják. Ezek tanulmányozására és felmérésére a tél folyamán kerül majd sor.

szerepelt, amelyek esetében a központ kutatóinak nem voltak információi létező denevérkolóniákról. Nem utolsó sorban a tábor ideje alatt hangsúlyt fektettünk a TSA 2 (2. szintű kötéltechnika iskola) barlangásziskolába készülő tagok felkészitésére is.

A tavaly talált barlangok közül az Apa de Sub Stan barlangban volt egy nagyobb és sikeresebb áttörés. Itt a tavaly talált szifont (a teljes járatot víz tölti ki) sikerült megkerülni/áttörni, így a barlang új járatai megnyíltak előttünk. Az újonnan talált barlangszakasz végét egy újabb szifon zárta el, de a Speowest Arad barlangász klub búvárainak közreműkődésével sikerült átjutnunk rajta. Jelenleg a barlang feltérképezett összhossza elérte az 1500 métert.

A DKVK tagjaival a Cărmăzan-Tízhatár-Biharrósa vidéken 4 barlangot kerestünk fel (Peștera din Valea Șesii, Ponorul cu Bufnițe, Peștera Jurcanilor, Peștera Țigăniștei). A barlangok bizonyos szakaszaiban denevérkolóniákra leltünk. A jelek arra utalnak, hogy a barlangokat télen hibernáló kolóniák lakják. Ezek tanulmányozására és felmérésére a tél folyamán kerül majd sor.

A fent említett tevékenységek mellett a Szeles-lyuk barlangban is kutatások folytak, sajnos nem túl nagy sikerrel. A Karesz lik elnevezésű munkaponton hasonlóképpen zajlottak a felmérések, de mivel ez a munkapont egy aktív nyelő szájában van, a befolyó víz visszahordta a kitermelt üledéket. Ebből kifolyólag az idei tábor végéig nem sikerült eljutnuk addig a pontig, ahol a tavalyi évben abbahagytuk a munkálatokat.

A barlangban végzett kutató és feltáró munkák mellett felszíní terepszemlét is tartottunk a Vida-völgy és Letea-völgy vízgyűjtő területein. Ezen területek kutatási szempontból ígéretesnek mutatkoztak, így a későbbiekben ezek mélyrehatóbb vizsgálatát tervezzük.

A tábor támogatója a Bethlen Gábor Alap volt.


Köszönjük!

Beszámoló a 2017-es K.A.B.K barlangásztáborban folytatott tevékenységekről

2017. augusztus 5 -13 között került sor a Kolozsvári Amatőr Barlangkutató Klubnak az immár hagyománnyá vált éves nagytáborának a megszervezésére a Bihar megyei Cărmăzan-Zece Hotare karsztterületen. A vidék barlangjai a Vida völgy, a Roşia karsztforrás és a Vársonkolyosi Szelek barlangja vízrendszereinek egy része fölött találhatóak. A környék egy része barlangász szempontból alig volt átkutatva.

2017-es táborunkban 72 klubtag, szimpatizáns és vendég vett részt. A tábori munkaterv szerint két a Dámes és Cărmăzan zóna határán fekvő víznyelőben való bontási munkálatok folytatása, valamint a zóna Vida völgy felöli részének átfésülése volt a prioritás.

A régi víznyelőkben való bontások sajnos nem hoztak áttörést, viszont mondhatjuk, hogy az utóbbi évek legsikeresebb tábora volt a 2017-es ugyanis a Vida völgy oldalában sikerült bejutni az Apa de Sub Stan karsztforrás barlangjába, melyet az alacsony vízállásnak köszönhetően 640m hosszúságban feltártunk és feltérképeztünk. A barlang végpontja sajnos szifonálodik és a továbbhaladás merülés nélkül nem lehetséges.

A Băroaia-nak nevezett vidéken is sikerült bejutni két új barlangba, az egyik egy időszakos víznyelő, itt a járat tágításával sikerült 70m-t haladni. A járat megy tovább, csak további tágítást igényel. A másik egy közelben lévő régi, már nem aktív víznyelő, ahol a tágítás és bontási munkálatok eredményeképpen egy 66m-es barlangba jutottunk be, melynek a végén omlás zárja el a továbbjutást.
A Környék átvizsgálásának eredményeképpen több apróbb üreget, és potenciális munkapontot sikerült azonosítani és bemérni.

A barlangokban való bontások elvonták a résztvevők többségét, ezért alig maradt ember, aki a felszíni munkálatokkal foglalkozzon, így jogosan mondhatjuk, hogy a környék még sok meglepetést tartogathat számunkra és feltett szándékunk, hogy az itt elkezdett munkálatokat folytassuk.

A tábor támogatója a Bethlen Gábor Alap volt.


Köszönjük!

 


51. KABK Nagytábor

A Kolozsvári Amatőr Barlangász Klub 2017. augusztus 5-13 között a Bihar megyei Cărmăzan karsztfensíkon szervezi meg az 51-ik éves nagytáborát. A tábor fő célja a Cărmăzan-i plató és a Vida völgy közötti karsztvidék rendszerezése, átkutatása hangsúlyt fektetve a Prislop – Taurului -Groieşului és a Păstăioasa – Apa de sub Stan barlangrendszerekbe való bejutásra, valamint a Roşia rendszerre rákötő eddigi munkapontokban való munkálatok folytatása. A tábor költségeinek egy részét a Bethlen Gábor Alapítványtól kapott támogatásból fogjuk fedezni.

Jelentkezési űrlap itt és hamarosan az egyesület facebook oldalán.


https://goo.gl/forms/LfSMn8ahvXJ7ObY538. Runcsor tábor


2016 augusztus 6-14 között került sor a Kolozsvári Amatőr Barlangkutató Klub éves nagytáborának a megszervezésére, helyszín Runcsor völgye.

A 2016-os táborban folytatódtak a felszíni terepmunkák. Ezen munkák eredményeképpen két eddig nem ismert aknabarlangot sikerült azonosítani, újra lett találva és a bejárata ki lett bontva egy a ’80 évek elején megtalált aknabarlangnak. Folytatódtak a bontási akciók az egyesület főbb munkapontjain az ezekhez kapcsolódó földalatti barlangrendszerekbe való bejutás érdekében.

A környéken már feltárt barlangokban látogatásokat szerveztünk, amelyek alkalmával a föld alatti világ sérülékenységéről, barlangok keletkezésével kapcsolatos morfológiáról, barlangrendszerekben való tájékozódásról esett szó.

 


A tábor és az ötvenéves találkozó támogatója a Bethlen Gábor Alap volt.


Köszönjük!50 ÉV CSA - Fotópályázat

Pályázz és nyerhetsz egy egyedi CSA-50 feliratozott gitárt!
Posztold ki a FB felhívás kommentjébe és küldd el nekünk a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címre a legjobb fotód, melyet valamelyik CSA-túrán, vagy táborban készítettél és nyerhetsz egy egyedi CSA-50 feliratozott gitárt!
Pályázati feltételek:
• A pályázatban részt vehet bárki, aki klubunk aktuális tagja, volt tagja, vagy az idők során a klubbal túrázott
• Csak saját képpel lehet pályázni, aminek a digitális eredetije (exif adatokkal) vagy negatívja a tulajdonodban van
• A kép lehet barlangi vagy felszíni, de mindenképp kapcsolódjon a klub ötvenéves aktivitásához
• Tüntesd föl a poszt kommentjében az évszámot, túrát, helyet és résztvevő személy(eke)t
• Csak komoly képeket áll módunkban elfogadni
• A nem ide illő képeket a pályázatból eltávolítjuk különösebb értesítés nélkül
• Egy pályázó maximum 3 képpel vehet részt
• A képeket esztétikai és szentimentális érték szerint bíráljuk el
• Eredményhirdetés és díjazás a találkozó ünnepi gyűlésén
• A legjobb képeket bemutatjuk a találkozón
• A pályázat határideje: március 31
Kedves Klubtársak, Barátok
Mint tudjátok a Kolozsvári Amatőr Barlangász Klub – a KABK-CSA – 2016-ban ünnepli fennállásának 50. évfordulóját.
Az esemény megünneplésére a Klub egy találkozót szervez, amelyre ezúton szeretnénk meghívni benneteket.

A találkozóra 2016. május 27–29. között kerül sor, Kolozsvártól 35 km-re, a Jára patak völgyében fekvő Moara de Pădure településen.

A találkozóval kapcsolatos költségeket, a rendezvényre szóló beiratkozási lapot, a megközelítési lehetőséget, valamint a környéken ajánlott túralehetőségek térképeit a jövő év elején a második körlevélben fogjuk közölni.

A találkozó Facebook eseménye itt

Szeretettel várunk mindenkit!
A Klub vezetősége7. Runcsor tábor

Beszámoló a 2015-ös K.A.B.K barlangásztáborban folytatott tevékenységekről

2015. augusztus 8 -16 között került sor a Kolozsvári Amatőr Barlangkutató Klub éves nagytáborának a megszervezésére. Ezt a hagyománnyá vált táborunkat 1966 óta minden évben megszervezzük. A tábor célja az egyesület kutatótevékenységének egy bizonyos karsztvidékre való öszpontosítása oly módon, hogy az egyesület kutató feltáró munkájába olyan fiatalokat is bevonjunk az egyesület tagjai mellett, akik nem tagjai az egyesületnek, viszont érdeklődést mutatnak a barlangászat iránt.

A 2015-ös tábor már nyolcadik alkalommal lett a Királyerdőben lévő Erdődámes faluhoz közel fekvő Întorsuri völgyben megszervezve. A környék barlangász szempontból nagyon érdekes és ígéretes, ugyanis a táborhely közelében öt geológiailag kimutatott, de még fel nem tárt barlangrendszer húzódik. Ezen rendszerekbe való bejutás érdekében a vidéken komoly felszíni kutatómunka folyt, melynek keretén belül lokalizáltunk, felmértünk és megbontottunk minden olyan üreget, repedést amely akár egy kis ígéretet is mutatott arra, hogy valamely rendszerrel kapcsolatos és esetleges bejutást ígér a földalatti világba.

A 2015-ös K.A.B.K. barlangásztáborban 108 személy vett részt, a résztvevőknek több mint 70% - a 30 évnél fiatalabbakból tevődött össze. Ezúton köszönetet fejezünk ki a Bethlen Gábor Alapnak az immár harmadik alkalommal nyújtott segítségért, amellyel nagyban hozzájárult kutató táborunk sikeres lebonyolításához.

Bethlen Gábor Alap


SpeoArta Fesztivál 2011

Megnyílt a 2011-es SpeoArta fesztival. Az idei rendezvény a Román Barlangász Szövetség, a Politehnica barlangász klub és a KABK közös munkájának eredménye.

A nagy számban megjelent látogatók érdeklődve nézték kiállításunk tárgyait és a több generáció fotóiból összeállított képsorozatot. Még az egykori barlangászok is elmosolyodtak, amikor a régi plaketteket, trófeákat és felszereléseket nézegették. A régi szép idők emléke rejtőzött a kiállított tárgyak és képek mögött, melyet szorosan követ az ifjú generáció lendülete. A kiállítás kontrasztokra alapul, ahol a fiatalság dinamikus szelleme, harmonikusan egybefonódik a régebbi generációk emlékével.

A megnyitót Radu Sălcudean, a fesztivál főszervezője vezette fel, majd átadta a szót Szilágyi Árpinak és Varga Alfonznak, a klub egyköri elnökeinek. Ezt követően átsiettünk a Politehnica klub képkiállítására, ahol gyönyörű barlangi fotókból összeállított kiállítás fogadott. Az estét Török Zsolt és Török János, más néven Indián Joe, Európa leghíresebb mászófalairól készült előadása zárta.

2011.11.24Szemelvények a Kolozsvári Amatőr Barlangász Klub törtenetéből


(Kiállítás)


A Kolozsvári Amatőr Barlangázs Klub szeretettel meghívja Önöket a 2011. november 23-án, szerdán 17:30 órakor tartandó kiállítási megnyitónkra, melynek címe: "Szemelvények a Kolozsvári Amatőr Barlangász Klub törtenetéből".

Helyszín: Szabók bástyája, Kolozsvár, Bethlen utca (Baba Novac) 35 szám.

A kiallítást az országos SpeoArta fesztivál ideje alatt nyitjuk meg. A rendezvény teljes programjáért kérjük látogassa meg a speoarta.ro honlapot.

Beszédet mond Szilágyi Árpád, a KABK egykori elnöke.


2011.11.22Nagytábor 2011

(Augusztus 6-14)


Idén, az elmúlt három évhez hasonlóan, a Runcsor völgyében (Kispatak-völgy) rendeztük meg Nagytáborunkat. Ez az a hét amelyre egy évet várunk mindig, itt töltődik fel a banda, ezekből az emlékekből táplálkozik következő táborig. Ennek tudatában, mindig nagyon jól telik, kedvesek és megértőek vagyunk egymással, nincs konfliktus, de van egy közös nevező, több mint egy évtized után, egy nagyobb barlangi felfedezést tenni. Ezen dolgoztak idén is a tábor résztvevői. Ha nem is jutottunk be, érezhetően közelebb kerültünk a rendszerekhez.

Három fontos munkapontunk volt:

► Cuculeasa mp. (Rosia rendszer)
► Toaia mp. (Dămisenilor rendszer)
► Fütyi mp. (Rosia rendszer)

A Toaia-barlangban csaknem 50 métert sikerült előre haladni a tábor ideje alatt. Ez nagyon nagy eredmény, tekintettel a hidegre, a nedvességre és kimondottan arra, hogy masszív sziklában kell dolgozni. Szerencsére kisebb-nagyobb járható részek nyíltak meg egymás után.

A Cuculeasa 14 újabb métere is siker, hiszen a munkálatokat késleltette az, hogy kétszer kellett beomlasztani a barlangot a hét folyamán, mert veszélyes volt a bent dolgozókra nézve (hozsánna neked Feriku, mert mindig megérzed...). Sikerült veszélymentesíteni az illető szakaszokat, és az elmúlt évekhez képest, a Cuculeasában most már nem kövek közt haladunk, hanem szálkőben.

A Fütyiben, a zsomboly-szelvény teljes szélességében 2 métert mélyített a csapat. Jó jel, hogy a tavalyi agyag helyett inkább kavicsokat kell kitermelni. Még mindig nem jött el az a pillanat amikor megnyílik a zsomboly, és a fúrófej gyorsan vederbe ugrik, de már közel van. Úgyhogy Stanu Fonci vigyázz, jövünk!!!

Nem feledkezhetünk meg a felszíni túrákról sem. Minden napra "kialakult" valami. Pali bácsi, szokása szerint, korát meghazudtoló tempóval fárasztotta ki a sétára vágyókat. Bejárták a környéket rendesen, hoztak nekünk gombát, szamócát, tücsköt-bogarat. Bár edény hiányában, vagy véletlenül egyik este Dzsin kutyus táljában készítettek gombapaprikást, úgy is finom volt.

A tábornak vége lett, de a munkát nem szabad abbahagyni. Ha havonta sikerülne egy-egy kiszállást összehozni az említett munkapontokhoz, akkor lehet jövőre, a Runcsor tábor 5. évadjában kalapácsok és ások helyett kölcsön kéne kérni még egy pár térképező felszerelést a meglevők mellé...
2011.10.19Segíts Totorean Alinnak harcolni a betegség ellen


A 42 éves Totorean Alin az egyedüli román aki gyalog kelt át a chilei Atakama sivatagon, a világ legszárazabb vídékén. Több száz kilométert tett meg magányosan Mongolia, Törökország, India, Marokkó, Bolívia és Etiópia tájain. Az ő érdeme az első Ausztráliába szervezett egyszemélyes romániai expedíció is. Érintetlen helyekre juttatta el országunk nevét és 2003-ban “Fedezd fel embertársaid” nevű projektjével eddig ismeretlen kultúrákat ismertetett velünk. Kevesen ismerik őt személyesen, de a lelkesedés amivel kalandjait és minden útjával bővülő fényképgyűjteményét mutatja be, az expedíció szívébe repít minket is.

A sivatag melyben most bolyong ez a felfedező, barlangász, rendező, fényképész és nem utolsó sorban, ember, nem hasonlít egyetlen ezidáig tervezett útjára vagy kalandjára. A neve myxoid liposarcoma.

Bármely jóindulat és minden kicsi összeg sokat jelent. Sok mindent vittünk véghez közös erővel és most íme egy újabb kihívás. Az adományok teljes összege Totorean Alin számlájára kerül, nem lesznek promóciós célokra használva.

Számla szám: RO49.RNCB.0016.0054.6682.0001
Számla tulajdonosa: Totorean Ion
BCR - Ag. Avram Iancu, Arad

http://alin-totorean.blogspot.com/
http://wildtrack.ro/
http://www.campusarad.ro/index.php/ro/implicate/desertul-lui-alin-totoreanNagytábor 2010


Véget ért az idei KABK éves nagytábor is, amely augusztus 7–15 között került megrendezésre. Immár harmadjára szerveztük a tábort a Runcșor völgyében, ahol ismét nagy létszámban sikerült összegyüljön a nagy barlangászcsapat és a természet kedvelői.

Nagy lendűlettel vette kezdetét a tábor, hiszen több ígéretes munkapont várt bennünket, amelyek kecsegtetően tárultak elénk biztatva azzal, hogy most végre bejutunk a nagy rendszerbe. Fő munkapontjaink, ahova minden reggel 10-15 fős csapatok indultak kutatni torkukban dobogó szívvel, hogy "ma biztosan bejutunk", a következők voltak :
  • ► Cuculeasa mp. (Roșia rendszer)
  • ► Toaia mp. (Dămișenilor rendszer)
  • ► Fütyi mp. (Imi barlangja)

Sajnálatunkra bejutni nem sikerült, de előbbre haladni igen, továbbra is kecsegtetőek ezek a munkapontok, huzatólnak rendesen, további túrák szervezése a célunk.

Továbbá munkatúrákat szerveztünk:
  • ► a nemrég talált Csikkes nevű munkaponthoz (több mint valószínű hogy járatai párhuzamosak a Stanu Foncii bg. járataival)
  • ► Cioroaie–zsombolyba – továbbra is ígéretes, ásni kell tovább, azonban első lépésként biztonságosabbá kell tenni a bejutást az ingatag kövek miatt
  • ► Páfrányos barlangba – az első aknában sikeresen kiszerelték a létrát
  • ► a Hăpătag 2, 3 munkapontokhoz – ezek mind fel vannak telve üledékkel, amely a nagy esőzéseknek tudható be, egyelőre nem folyik munkalat bennük
  • ► Sziklás - friss munkaponthoz – dúcolás, gátépítés szükséges a víz elvezetéséhez és további ásás
  • ► Întorsurii barlanghoz – a szifon leszivattyúzásával próbálkoztak a magyarországi barlangász kollégáink a továbbjutás érdekében, azonban erre most nem volt szükség a kevés víz miatt, tovább lehetett menni a járatban – további kutatásra, térképezésre ad lehetőséget.

Több felszíni túra és kirándulás is indult a tábor környékére a természetkedvelők számára, így például a Stanu Foncii környékére és a Toaia munkapont környékére is. Érdekes volt megfigyelni ahogy az utóbbi táborok óta eléggé sokat dolgozott a víz, több helyen is utat mosott magának, így dolinák alján több földberogyásra bukkantunk, illetve a Toplicioarei völgy jobboldali mellékvölgyén találtunk két új és egy régebbi (valakik már dolgoztak benne, látható egy régi dúcolás és egy spit) munkapontot, bemértük őket GPS-el.

A tábor utolsó napján zajlott ismét, a klub által szervezett kezdő szintű barlangász tanfolyam záróvizsgája, amelyen összesen 5-en vettek részt. A tanfolyamzáró vizsga kötélen való mászásból (TSA), barlangi térképezésből és elméleti alapismeretek felméréséből állt.
Mindenki sikeresen levizsgázott.

A tábor zökkenő mentesen zajlott, velünk volt a "Fennvaló" is, hiszen végig gyönyörű napsütés volt, és pár hasmenés és egy kéztörésen kívül mindenki épségben tért haza.

Ez úttal szeretnék köszönetet mondani minden résztvevőnek a jelenlétükért, türelmükért, munkájukért, a szolgálatosoknak, hogy finomabbnál finomabb kajákkal vártak minket és mindenkinek, aki hozzájárult a tábor szervezéséhez.
2010.09.03Barlangász tanfolyam 2010


Szereted a természetet, szeretsz kirándulni? Hajt a felfedezés, az ismeretlen megismerésének vágya, a kalandok? Valami "mást" tennél a szabad hétvégeken, és nem ijedsz el egy kis sártól és agyagtól?

A Kolozsvári Amatőr Barlangász Klub "Barlangászati alapismeretek" címen tanfolyamot indít 2010 tavaszán. Gyere el és nézd meg, milyen más a föld alatti világ! Köztünk társakra, barátokra lelsz.

Jelentkezni március 15.-ig a klub székhelyén lehet (Petőfi - Avram Iancu utca 21 szám - a KMDSZ iroda alatt), minden kedden 19:30-kor, valamint a 0748843842 telefonszámon (Nagy András).

A tanfolyam tartalmából:
► Barlangászatról általánosan
► Barlangászat-történelem
► Karsztológia
► Térképezés, GPS használat
► Bioszpeológia
► Barlangi alpintehnika (TSA)
► Elsősegélynyújtás
► Túraszervezés

2010.03.02


Nagytábor 2009


Az idén a Runcşor völgyében került megrendezésre a KABK éves nagy tábora (augusztus 8-16). A nagy rendszerekbe való bejutást ígérő munkapontokra összpontosítottunk:

Dămişenilor rendszer – Toaia munkapont
Brătcuţii - Ponoraş rendszer – Pelenkás, Tévés munkapontok
Tutajos rendszer - Acrei munkapont
Bulbuci rendszer - Páfrányos munkapont
Roşia rendszer - Cuculeasa munkapont

Több munkatúrát szerveztünk ezekre a munkapontokra. Jelentős áttörést nem értünk el, azonban a munkapontok továbbra is ígéretesek és újabb túrákat tervezünk a tábor utáni időszakra.

Felszíni túrákat és kirándulásokat szerveztünk Tíz falú határra (Zece hotare), Cărmăzani nyelők fölé és Vida felé. A felszíni túrák alatt 1 új barlangot találtunk és felmértünk néhány potenciális munkapontot. Ezen kívül 2 új barlangot tártunk fel és felmértük a tavaly felfedezett Elodia zsombolyt (L: 60m, D: -35m).


Tábor utolsó napján szerveztük a tanfolyam-záró vizsgát, amely kötélen való mászás (TSA), barlangi térképezés, és az elméleti alapismeretek felméréséből állt. A vizsga mind a 11 résztvevőnek sikerült.

A tábor teljes időtartamán 60 fő vett részt, hétvégére 100 fő gyűlt össze. Utolsó este fergeteges bulival ünnepeltük az elért eredményeket.Kezdődik a barlangásztanfolyam


Szerdán, 2009.03.25-én 19 órai kezdettel lesz megtartva a Kolozsvári Amatőr Barlangász Klub által meghirdetett barlangásztanfolyam nyitókurzusa. Helyszín: Petőfi (Avram Iancu) utca 21. szám (KMDSZ-székhely alatt). Beiratkozni a helyszínen is lehet. Részletek, program...
2009.03.23Szelek térképezőtábor 2009


Idén az évenként megszervezett Térképezőtáborra a Szelek (Barátság) barlangjában február 15 és 22 között került sor. A táborban résztvevők száma 19 volt, ebből 13 KABK tag, 1 nagyváradi Crysis tag és 5 magyarországi barlangász. Két csapat kutatott és térképezett, egy az Előretolt Táborhelyen, másik (egyre gyarapodóbb) a Hipodromnál. Folyt a munka mindkét fronton, így az összegzett eredmény 2399 méter újratérképezett járat lett:

Tavas járat és környéke 1037 m
CCA járat 257 m
UHU járat 250 m
Bagaméri zsomboly-rendszer 221 m
IIE mellékágak 396 m
IE mellékágak 58 m
IIA mellékágak 180 m


Ezek által a barlang újratérképezett hossza 34672 méterre nőtt.
Köszönjük mindenkinek a részvételét és a támogatását.


Barlangásztanfolyam

A Kolozsvári Amatőr Barlangász Klub 2009 tavaszán barlangásztanfolyamot indít. A tanfolyamon barlangászati alapismereteket, térképezést, kötéltechnikát, elsősegély-nyújtási ismereteket sajátíthatnak el a hallgatók. Részletek, program...


A Szelek barlangja - 50 év / Peştera Vântului – 50 ani
II. Kiadás
A Szelek-barlang felfedezésének 50. évfordulójára szervezett találkozó egyik fénypontja a Szelek barlangjáról készült kétnyelvű album bemutatója volt.
Kiadványunkban az elmúlt 50 évet szeretnénk az érdeklődők elé tárni, szövegben, képekben egyaránt. Megszólalnak benne: Bagaméri Béla, a barlang felfedezője, Szilágyi Árpád, Vári László volt klubelnökök, Vremir Mátyás geológus, és persze nem utolsósorban a KABK tagjai, túrafeljegyzéseik, fényképeik segítségével. Felvételeink egy része dokumentumjellegű, több évtizedes fotó, emellett a kiadvány hasábjain kronológiai sorrendben bemutatjuk a kutatások és a térképezés főbb eseményeit. Mindezt kiegészítik majd a korszerű technikával készült színes fotók, a barlangról és a klubról egyaránt.
Kiadványunk úttörő jellegű, több mint fél évszázad munkája képekben, szövegben összefoglalva, egyedi életrajza egy barlangnak és a hozzá kötődő kutatóknak, műkedvelőknek egyaránt.
Az albumot az \n Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címen vagy a +40 740 465251-as számon lehet megrendelni (Csoltko Kinga).


Nagytábor 2008
Az idén a Runcşor völgyében került megrendezésre az éves nagytábor. A táborban elért eredmények közé sorolhatjuk 3 zsomboly (a legmélyebb -40 méter), 4 barlang és 10 új munkapont felfedezését. Összesen 30 eddig ismert vagy ismeretlen barlangot mértünk be GPS-szel. Ugyanakkor véget ért a kezdők számára tartott tanfolyam is, a tábor utolsó napján tartott vizsgán mindenkinek sikerült átmennie.
Tábori munkapontok:
- Cioroaie-zsomboly: többnapi ásás után kissé visszaomlott. A következőkben dúcolni kell és folytatni a bontást.
- Racoviţás zsomboly: a zsomboly alján levő járat elszűkülése akadályozza meg az előrehaladást.
- a 2007-es táborban ásott secăturai munkapont kitisztítása és továbbásása
- Cuculeasa-nyelő: omlásveszély miatt az ásás abbamaradt
- tanfolyamosoknak szervezett túrák: kötélen való mászás, barlangi térképezés, barlangok lokalizálása GPS-szel.
- Dubás zsombolyban ástunk
- Bandalau-barlang: többnapi kitermelés után a barlang elszűkül
- Mimi barlangja: a bontást folytatni kell
- több munkapont bemérése és megbontása a Gruiul Meghii-dombon.
- felszíni túrák és kirándulások
- Runcşor jobb oldali mellékvölgyében 1 új barlangot és 1 zsombolyt találtunk.

Köszönet:
Az időnek, mert velünk tartott, nem a gabonával
A száraz fának, mert volt bőven, és éltette a tábortüzet
A pataknak, hogy nem száradt ki teljesen,
A 4 kis új barlangnak és a 3 zsombolynak, mert megadták magukat... részben
A Cioroaie és a Cuculeasa munkapontoknak, hogy nem omlottak ránk
A kötélnek, mert megtartott, meg a tanfolyamosokat is
A tanfolyamosoknak, mert jól vizsgáztak és mozgalmasabbá tették a tábort
A gyerkőcöknek, mert zajosabbá...
A GPS-eknek mert bemérték a dolgaikat és segítettek tájékozódni
A walkie-talkieknak mert óvták a hangszálainkat
A tehénpásztornak, mert nem jelentett fel a megkergetett jószágaiért
A kocsmárosnénak a türelméért és a 70 láda sörnek…
A barlangásznak, aki sárosan érkezett vissza a táborba.
A szolgálatosoknak, mert elláttak minket majdnem minden földi jóval
A lelkiismeretesebbeknek az elhullt agysejtjeikért.
A tétlenkedőknek, mert hálaistennek vannak elegen
A magyar barlangászoknak a szókincsért
A sofőröknek, akik hordozták a meleg, petyhüdt barlangászt
A fényképekért azoknak, akik készítettek és megosztják velünk
A teherkocsinak, mert ide-oda elszállította a holmit.
A labdának, mert sikerült 27 rúgással a levegőben tartanunk,
És a szurkolóknak, hogy nem vertek meg senkit
Eriknek a reggeli gyöngéd ÉBRESZTŐkért
Az esti kornyikásoknak, mert/akik ismerik a dalokat
A lelküket kilehelő gitároknak
A jó hangulatért majd mindenkinekBarlangásztanfolyam
A Kolozsvári Amatőr Barlangász Klub 2007. október 29-i kezdettel barlangásztanfolyamot hirdet. A tanfolyamon barlangászati alapismereteket, térképezést, kötéltechnikát, elsősegély-nyújtási ismereteket sajátíthatnak el a hallgatók. A tanfolyam keretén belül több túrát teszünk a Szelek barlangjába és ennek környékére. Bővebb információk a 0745-167733 és a 0742-023240 telefonszámokon.


KABK-est a barlangásznapok keretében
A Kolozsvári Amatőr Barlangász Klub (KABK) szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt a „Szelek barlangja – 50 év” című ünnepi kiadvány kolozsvári bemutatójára és a barlangról szóló filmek, képek vetítésére. Az eseményre a Kolozsvári Barlangásznapok keretében kerül sor október 12-én, pénteken 17 órakor a kolozsvári Diákművelődési Házban. További információk a 0745-167733-as mobilszámon.


Véget ért a hagyományos nyári barlangásztábor. (2007. augusztus 11–19.)
Idén 77 barlangász és természetkedvelő kutatta a Brátkuci-barlangot és annak környékét (Barátka, Bihar megye).

Tábori eredményeinkből:
- napi 10–12 fős munkacsoport dolgozott a Brátkuci-barlangban. Tágítottunk, vedreztünk, követ törtünk, dúcoltunk, drótkötélpályát szereltünk. A munkát sajnos folytonos beomlások hátráltatták, tábor végére viszont sikerült veszélyteleníteni a szakaszt. Az erős huzat és az előttünk megnyíló légrés nagy reményekkel kecsegtet.
- egy 30 méter mély zsomboly feltárása, feltérképezése. A zsombolyra az útépítési munkálatok közben leltek rá, a bejárat kitágításában az útépítők segítettek saját gépeikkel.
- 2 secaturai munkaponton ástunk, az egyik régebbi munkapontunk, a másik új beszakadás egy dolina aljában, mindkettő jól huzatol.
- Bratclanilor-zsomboly aljában próbáltunk ásással továbbjutni.
- Mitrii-barlangban tágítottunk, mélyítettük a járatot, de sajnos elszűkült, feltérképeztük.
- 20 munkapont és barlang pozícionálása GPS-szel.
- Felszíni túrák, kirándulások.

Félsziget Fesztivál 2007
Július 25–29. között a KABK is részt vett a marosvásárhelyi Félsziget Fesztiválon. A Civil Faluban felállított barlangászsátorban több száz látogató tekinthette meg fotó- és felszereléskiállításunkat. Barlangászattal és természetvédelemmel kapcsolatos információkat szolgáltattunk az érdeklődők számára. Egy kötélpályán bemutattuk a függőleges barlangokban használatos felszereléseket - ereszkedő- és mászógépeket - a merészebb vállalkozók ki is próbálhatták ezeket. Hétvégi tombolánkon 20 szerencsés személy nyert ingyenes látogatást a Szelek barlangjába.