VISSZATEKINTŐ - 1962
SZELEK BARLANGJA

1962 március 3, Fáklya

A nyugati érchegység szebbnél szebb tájai, pompás kilátást nyújtó csúcsai, a Sebes Körös völgye sok kirándulót vonz. Tartományunk természeti szépségei közül különösen látogatott a révi és a meziádi cseppkőbarlang. Évente több ezer tanuló és üdülő keresi fel a kirándulókon kívül. Valóban nem mindennapi élmény a barlangok rejtett titkait kifürkészni, követni a sziklák között eltűnő búvópatakok titokzatos útját. A bihari mészkőhegyek mélye a sokak által ismert révi és meziádi barlangon kívül még számos kisebb-nagyobb üreget rejt, azonban ezek egyike sem szárnyalta túl szépségében, nagyságában és főleg megközelíthetőségében a fentebb említetteket. Most azonban úgy látszik versenytársuk akadt.

Erről ad hírt az Ifjúsági könyvkiadónál most megjelent, mintegy száz oldalas mű. Ebben maguk az új barlang felfedezői – Bagaméri Béla és dr. Coman Daniel – mondják el a sonkolyosi határban levő Szelek barlangjának feltárását. Az érdekesen megírt, eredeti felvételekkel illusztrált könyv a kolozsvári és nagyváradi alpinisták sokszor életveszéllyel járó vállalkozásáról szól, amellyel ismertté tették Crișan tartomány egy eddig rejtve maradt természeti szépségét.

Az olvasó hálával gondol az úttörők áldozatára, valamint népi államunk segítségére a kutatók munkájában, és várva várja, hogy személyesen is gyönyörködhessen a természet ez újabb mesterművében.

Dánielisz Endre